Kerajaan Macau tidak lagi bercakap mengenai cukai pelancong: MGTO
Toto

Kerajaan Macau tidak lagi bercakap mengenai cukai pelancong: MGTO

Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) berkata pada hari Khamis bahawa bandar itu telah menggugurkan perbincangan lanjut mengenai idea untuk cukai pelancong, berikutan bilangan pelawat yang “menjatuhkan” bertepatan dengan pandemik Covid-19. Dalam perbincangan mengenai cukai sedemikian Togel SDY tahun lepas, sebelum krisis itu, seorang pegawai tempatan secara tidak langsung dipetik berkata ia berusaha menangani kapasiti pengendalian Macau untuk pelancong.

Pada 2019, statistik purata harian adalah kira-kira 108,000 pelawat pelancong, berdasarkan pengiraan tahun itu sebanyak 39.4 juta ketibaan seperti yang dilaporkan sebelum ini sebagai Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, disebabkan pelbagai sekatan perjalanan merentasi rantau dan dunia yang lebih luas, bilangan pelawat telah menurun kepada beberapa ratus orang setiap hari.

MGTO menjalankan tahun itu apa yang diistilahkan sebagai ” Kajian Kebolehlaksanaan Mengenai Pengenaan Cukai Pelancong”. Ia termasuk pendapat yang dikumpul daripada orang awam dan mereka yang bekerja dalam perdagangan pelancongan.

Biro pelancongan itu berkata dalam kenyataan Khamisnya bahawa selepas “penilaian menyeluruh” terhadap penemuan kajian, bersama-sama dengan “ciri industri pelancongan Macau serta perubahan terkini keadaan,” kerajaan Macau Data SDY telah “memutuskan untuk menamatkannya. kepada pertimbangannya tentang kemungkinan pengenaan cukai pelancong”.

Badan pelancongan itu menambah: “Ketibaan pelawat telah merosot di Macau dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menyebabkan pelbagai peringkat impak kepada industri berkaitan pelancongan. Ia telah menjadi keutamaan pada peringkat ini bagi Kerajaan SAR untuk meningkatkan pemulihan perdagangan”.

MGTO juga menyatakan ia telah membuat kesimpulan daripada penemuan kajian kebolehlaksanaan bahawa mengenakan cukai pelancong untuk mengawal Pengeluaran SDY bilangan pelawat mungkin bukan strategi “paling berkesan”, walaupun semasa zaman ledakan.

“Pada peringkat semasa,” kerajaan Macau “berusaha untuk meningkatkan pemulihan perdagangan melalui langkah-langkah berbeza seperti pengurangan cukai dan sokongan ekonomi,” dan ingin mengelak daripada mewujudkan Pengeluaran SDY “sebarang kesan buruk terhadap industri pelancongan,” kata MGTO