HK diminta mempertimbangkan Macau ‘gelembung perjalanan’
Toto

HK diminta mempertimbangkan Macau ‘gelembung perjalanan’

Hong Kong dan Macau harus mempertimbangkan untuk mewujudkan “gelembung perjalanan” yang membolehkan penduduk kedua-dua bandar melakukan perjalanan dengan bebas antara kedua-dua tempat tanpa perlu Keluaran HK melalui proses kuarantin wajib yang sedang dilaksanakan.

Demikian kata Lam Ching Choi, ahli Majlis Eksekutif Hong Kong yang juga seorang doktor perubatan, dalam ulasan kepada media Hong Kong Ming Pao. Beliau menyebut bahawa kes baharu sama ada tidak hadir – dalam kes Macau – atau sangat rendah dalam kes Hong Kong, untuk “tempoh yang agak lama”. Beliau juga memetik pendapat yang dikumpul daripada panel pakar yang menasihati kerajaan Hong Kong mengenai usaha tempatan untuk menangani wabak Covid-19.

Sehingga Khamis, Macau telah pergi 29 hari berturut-turut tanpa merekodkan kes baharu. Bandar ini hanya mempunyai 45 jumlah – kebanyakannya diimport – sejak krisis melanda tempatan pada akhir Januari. Pada Khamis, Pusat Perlindungan Kesihatan Hong Kong telah mengumumkan bahawa mereka sedang menyiasat Togel HK empat kes Covid-19 yang baru disahkan. Menurut laman web khusus daripada pihak berkuasa Hong Kong, jumlah itu menjadikan jumlah yang disahkan kepada 1,045, dengan empat kematian.

Minggu lalu Hong Kong mengumumkan bahawa kuarantin 14 hari yang dikenakan kepada “orang tertentu” telah dilanjutkan sehingga 7 Jun. Di bawah peraturan yang berkaitan “semua orang yang tiba dari tanah besar, Macau atau Taiwan (atau telah tinggal di tanah besar, Macau atau Taiwan ) dalam tempoh 14 hari yang lalu sebelum ketibaan ke Hong Kong” tertakluk kepada kuarantin wajib. Macau mempunyai pengaturan yang sama untuk penduduk Hong Kong yang ingin melancong ke Macau.

Encik Lam memberitahu Ming Pao bahawa pakar Hong Kong “yakin” mengenai kuarantin dan kerja pencegahan Macau terhadap novel coronavirus.

Bermula pada 25 Mac, kerajaan Hong Kong melarang penduduk bukan Hong Kong yang melakukan perjalanan melalui negara luar negara – iaitu, datang dari luar Greater China – daripada memasuki bandar melalui Lapangan Terbang Data SGP Antarabangsa Hong Kong. Larangan yang sama dikenakan kepada mana-mana penduduk bukan Hong Kong yang mungkin ingin memasuki Hong Kong melalui tanah besar China, Macau atau Taiwan, jika orang itu telah ke negara luar negara dalam tempoh 14 hari sebelumnya.

Juga mulai 25 Mac, semua mereka yang tiba di Hong Kong – termasuk penduduk Hong Kong – perlu menjalani prosedur kuarantin jika mereka pernah ke Macau atau Taiwan dalam tempoh 14 hari sebelumnya.

Pada 2019, Macau mempunyai purata statistik harian sebanyak 108,000 pelawat, berdasarkan pengiraan tahun itu sebanyak 39.4 juta ketibaan seperti yang dilaporkan oleh Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, disebabkan oleh pelbagai sekatan perjalanan di seluruh dunia, bilangan pelawat Macau telah menurun kepada beberapa ratus orang setiap hari.

Pelawat dari Hong Kong berjumlah lebih daripada 7.35 juta pada tahun penuh 2019, menyumbang 18.7 peratus daripada jumlah agregat pelancong ke Macau dalam tempoh tersebut.